Un loc boem, cu străduțe medievale întortocheate, mărginite de case micuțe sau de clădiri impozante, cu piețe încăpătoare, cu turnuri de observație și ziduri de apărare, centrul istoric al Sibiului este una dintre cele mai importante atracții turistice din România.
Centrul vechi al Sibiului este numai bun pentru a-ți petrece un weekend romatic și liniștit, și chiar că ești în siguranță aici, căci, de sus, cineva stă tot timpul cu ochii pe tine! Nu știi cine? Uită-te numai la acoperișuri și vei da... ochi în ochi cu ferestrele cu o formă deosebită, privind tăcute și galeșe când către cer, când către trecători! Și apoi, aici, în depresiunea Cindrelului, ești vegheat și de Munții Făgăraș, Munții Cindrel și Lotrului, toți la nici 25 de kilometri depărtare și ceva mai masiv și mai înalt nici nu găsești în țară! Zona Sibiului este plină de atracții turistice, dar ghizii ne recomandă câteva atracții de top, despre care citește aici.
1. Însă primul lucru pe care trebuie să-l faci în Sibiu este să-ți iei încălțări comode și să-ți lași mașina în parcare (precum cea de lângă Piața Unirii, chiar lângă Parcul Cetății- un loc unde trebuie să ajungi în Sibiu).
Apoi pășește pe Bdul. Nicolae Bălcescu, o arteră pietonală cochetă care te introduce, încet-încet, în atmosfera acestui oraș atestat documentar din anul 1191. Undeva, pe stânga, este Împăratul Romanilor, (probabil) cel mai vechi hotel din România, fondat undeva prin anul 1555. Adoptă ritmul local și mergi mai agale, nu doar pentru că așa obișnuiesc mai toți ardelenii ci pentru că se știe, graba strică treaba. Plus că ești în vizită și până la urmă toate drumurile din Sibiu duc în... Piața Mare. Este prima atracție turistică din Sibiu care merită văzută.
2. În Piața Mare, "inima" orașului, privește la casele vechi
Piața Mare din Sibiu a fost și a rămas așa cum îi spune numele, cea mai importantă din oraș, chiar dacă rolurile ei s-au schimbat în decursul timpului. În Piața Mare se făcea negoț, mai întâi cu cereale apoi cu tot ce meșteșugeau breslele din Sibiu, aveau loc întrunirile publice, sărbătorile, procesele și se dădeau sentințele bune sau rele. În Sibiul medieval, Hermannstadt în germană, execuțiile publice aveau loc tot în Piața Mare (Der Grosse Ring), vinovații erau legați de Stâlpul infamiei sau băgați în Cușca nebunilor, în funcție de gravitatea faptei. Evident că Piața Mare era ultimul loc de pe pământ văzut de vrăjitoarele și nelegiuiții condamnați la moarte.
Astăzi, aici este "inima" Sibiului și locul preferat de întâlnire al tuturor, unde au loc diverse concerte și Târgul de Crăciun. Cum pătrunzi în Piața Mare dai, în dreapta, de Casa Generalilor, clădire ridicată în secolul al XV-lea. Cea cunoscută astăzi drept Casa Generalilor își datorează numele faptului că, în perioada 1784 - 1904, a adăpostit Consiliul General al trupelor austriece în Transilvania.
Sunt câteva repere care îți vor lua sigur ochii în Piața Mare, precum Casa Albastră, cea care a aparținut unui baron și unde au avut loc spectacole de teatru, a fost sediu de Universitate și, mai târziu, în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost sediul temutului Gestapo. Apoi mai e și o frumoasă casă verde, Casa Hecht, unde în secolul al XV-lea își avea sediul Monetăria Statului, care apoi să găzduiască apoi primul oficiu poștal din Transilvania ( în 1745). O altă clădire veche, cu ferestre migladate, este Casa Haler, construită în secolul al XV-lea în stil gotic cu un portic din piatră impozant și lei renascetiști deasupra ferestrelor. O clădire pitorească din Piața Mare este și Casa Lutsch, ridicată în secolul al XIII-lea pentru oaspeții de seamă ai orașului. Șiragul bijuteriilor arhitecturale cu influențe baroce din Piața Mare a Sibiului este completat de o frumoasă biserică romano-catolică, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1726.
3. Palatul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din România
Dacă ai ajuns în Piața Mare a Sibiului, atunci ar trebui să treci de porțile mari de lemn de stejar ale Palatul Bruckenthal și să calci astfel pe urmele nobilimii care se adauna aici la bal și petrecea pe sub candelabre grele de Murano, admirând probabil colecția de tablouri a proprietarului. Palatul Bruckenthal, cel mai vechi muzeu din România, a fost construit în perioada 1778-1785 de către Baronul Samuel de Brukenthal, fost Guvernator al Transilvaniei pentru 10 ani, începând cu anul 1777. Palatul a fost ridicat pentru a-i servi ca locuință Baronului, care a strâns și o colecție importantă de tablouri pe care și le-a ținut aproape de suflet, acasă. Construit în stil baroc, după modelul palatelor vieneze, Palatul Bruckenthal nu a suferit mari modificări în timp, găzduind astăzi Galeria de Artă Europeană, la toate cele patru nivele ale sale.
4. Turnul Sfatului, cel mai înalt turn al Sibiului
Din Piața Mare, mergi pe vechea și pitoreasca stradă Gh Magheru, mândră de ale sale case colorate, vechi, către Biserica Ursulinelor, dar nu înainte de a arunca o privire către cer și către cel mai înalt turn al Sibiului, Turnul Sfatului. Este atât turn cât și poartă de legătură între Piața Mare și Piața Mică, fiind botezat după adunările de "Sfat" ale urbei care aveau loc la "umbra" sa. Ridicat în prima jumătate a secolului al XIII-lea, odată cu cea de-a doua centură de ziduri a orașului, Turnul Sfatului a suferit atât stricăciuni cât și renovări de-a lungul timpului, fiind reconstruit în anul 1558 după un puteric cutremur. Are în CV toate joburile pe care le poate avea un turn, fiind turn de poartă, foișor de foc, depozit de cereale, închisoare și nici acum nu a ieșit la pensie, fiind punct de belvedere, căci se poate urca sus în Turnul Sfatului, din Piața Mică. De sus, din Turnul Sfatului, imaginea asupra Sibiului și până hăt, departe, spre Munții Făgăraș, este...la înălțime. Poate aveți voi noroc să-l găsiți deschis, programul arată un orar zilnic între orele 10 și 20.00.
Biserica Ursulinelor
5. Mergi în "Orașul de jos"
De la Biserica Uursulinelor, întoarce-te puțin pe Bdul Magheru și intră pe Pasajul Școlii, e undeva pe dreapta, unde te așteaptă străduțele pietruite ale "Orașul de jos". Urmează stânga, dacă vrei să ajungi în Piața Aurarilor. Pe drumul pavat cu piatră veți vedea că nu sunt chiar așa de arătoase casele vechi, unele dintre ele sunt părăsite, altele tânjesc după vremurile mai bune. Dar, per ansamblu, zona este pitorească, e autentică, parcă ești într-un sătuc de munte!
Pasajul Aurarilor
Ajungi în Piața Aurarilor, numele e sugestiv și apoi mergi către Turnul Scării Aurarilor, ce a mai rezistat vremurilor din vechiul bastion al breslei aurarilor.
Piața Mică, Muzeul de Etnografie Săsească ( dreapta sus).
6. Nu rata Piața Mică! Vizitează Muzeul Farmaciei
Apoi intri în Piața Mică, unde toate clădirile sunt monumente istorice și conștiincioase de această calitate, stau aliniate, cuminți și bine întreținute. În Piața Mică sunt două muzee care merită atenția voastră, Muzeul Farmacieiși Casa Artelor, care găzduiește-Muzeul de Etnografie Săsească "Emil Sigerus". Casa Artelor are cumva un nume înșelător, dacă avem în vedere că mult timp ( secolele XIV și V) a fost o hală în care la parter erau măcelării, iar la primul etaj postăvării și cojocării. Casa Măcelarilor, cum a fost ea cunoscută vreme bună Casa Artelor, a devenit, în anul 1756, sală de spectacole, pentru ca următorul secol să redevină măcelăria orașului. Muzeul de istore a Farmaciei este situat pe locul unei farmacii vechi, numită La Ursul Negru. Pe acest loc a funcționat o farmacie în perioada 1600-1972, dată după care aici s-a înființat primul Muzeu al Farmaciei din țară.
6. Testează legenda Podului Minciunilor
În Piața Mică nu au cum să nu observi Podul Minciunilor, care, potrivit legendelor, ar trebui să se clatine când cineva minte și să se rupă când e prea gogonată vorba. Acest pod, primul construit din fier din România, a fost inaugurat în anul 1860, fiind pe locul unde altădată se întălneau târgoveții și târgovețele și sporovăiau vrute și nevrute, adevăruri și neadevăruri. Se spune că sub pod erau pedepsiți negustorii prinși că și-au înșelat mușterii, în răsetele batjocoritoare ale tuturor.
Sub Podul Minciunilor trece strada Olari, cea care te duce înapoi către Orașul de Jos.
Piața Huet. Interiorul Catedralei Evanghelice
7. Mergi în Piața Huet
Mai mult ca sigur că veți scăpa și voi nevătămați după ce pășiți pe Podul Minciunilor către piața Huet, acolo unde se află liceul Samuel von Brukenthal, ridicat în anul 1786 în stil baroc, unde au învățat multe personalități ale țării și Casa Calfelor, cea de care toată lumea vorbește dar prea puțini știu că a făcut parte prin prima centură de fortificații a Sibiului, datând din secolul al XIII-lea, fiind lărgită și "modernizată"în secolul XIX. Catedrala Evengelică și casa Parohială Evanghelică sunt alte obiective de văzut în Piața Huet. Sobrietatea Catedralei Evengelică din Sibiu, a cărei construcție a început în anul 1320, este îndulcită de elemente baroce ale portalurilor, iar în interiorul destul de rece și el lumina străbate diafan vitraliile vechi. Cristelnița, veche din 1438 , care ar turnată din bronzul tunurilr turcești capturate, altarul din secolul XVI și orga instalată în anul 1914 sunt câteva din bogățiile acestui loc sacru. Turnul Catedralei, înalt de 73 de metri, are șapte niveluri și patru turnulețe, semn că Sibiul avea drept de condamnare la moarte.
8. Catedrala Ortodoxă, construită după modelul Hagi Sofia, Istanbul
Apoi mergeți pe strada Mitropoliei, către Catedrala Ortodoxă, cu a sa cupolă de inspirație bizantină, construită de vestita Hagi Sofia din Istanbul. Lucrările la acest impunător lăcaș de cult au demarat în anul 1902, fiind sfințit în 1906. Aici se află mormântul mitropolitului Ardealului la inițiativa căreia s-a construit Catedrala, Andrei Șaguna.
9. Mergi în Parcul Cetății, unde sunt patru turnuri vechi de apărare
Sper că între timp vă veți relaxa la unul dintre restaurantele din Piața Huet sau Piața Mică, căci nicio călătorie nu e completă fără o experiență culinară. Apoi, poate că a venit vremea să mergeți în parc, și nu în orice fel de parc ci în Parcul Cetății. Este primul parc din Sibiu ( din 1928) fiind amplasat pe locul unde se aflau în trecut lacurile de sub zidul sudic al cetăţii. Mărginit de case vechi și frumoase, în Parcul Cetății sunt cele patru turnuri din cele 10 ale fortificației vechi a Sibiului-Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor, Turnul Dulgherilor și Turnul Gros.
Drum bun!
10. La o plimbare romatică, pe strada Cetății
În apropiere, este poate cel mai romantic loc din Sibiu, strada Cetății cu ale sale case coloarte, vechi, păzite de fortificațiile vechi de șase secole. În price anotimp ați merge, Sibiul te va atepta prietenos, vesel și bine pus la punct, are acel ceva al lui care te face să-ți dorești să te reîntorci aici. Vizitează-l și te vei convinge probabil că așa e!
Orașul de Jos
Pasajul Școlii
Biserica Ursulinelor
Este interzisă orice reproducere sau reprezentare, parţială sau totală, pe orice suport, a textelor, informațiilor și a fotografiilor fără autorizaţia prealabilă expresă a consilierturism.ro, în calitatea sa de autor și deținător a drepturilor de autor, potrivit legii.
Category:
Joi, Noiembrie 20, 2014 - 23:25